Bog i fudbal

safe_image
Uz Božju pomoć do pobjede: Ove brazilske nogometne zvijezde
pokazuju što znači živjeti kao kršćanin.

Kratak osvrt DV-a na uvraženo mišljenje o Božijim sportskim afinitetima
(originalno postavljeno na gornji sajt kao naše reagovanje/komentar na objavljeni tekst)

Zašto neki misle da Bog prati fudbal? Navijači se mole, fudbaleri istrčavaju na teren krsteći se a kad daju gol gledaju ka nebu ili pokazuju prstom gore na Onoga za koga misle da im je pomogao da ostvare pogodak. Oba tima na terenu misle da je Bog na njihovoj strani. Ako i gleda fudbal, Bog ispada da nije baš vjeran navijač – današnji dobitnik već sjutra može biti gubitnik. Ili su, možda, okolnosti i sportska sreća često puta jači pa Njegov favorit i štićenik izgubi?
Možda takva uvjerenja vuku korijene još iz antičkih vremena i sportskih takmičenja u drevnoj Grčkoj i ispod Olimpa sa kojeg su bogovi gledali na svoje miljenike, ali ona nemaju veze sa hrišćanstvom. Divno je to što su Kaka i društvo hrišćani i što propagiraju svoju vjeru javnom molitvom i majicama sa natpisima ‘Isus’, samo se nadamo da, kad se eto mole u svojim prostorijama pred utakmicu, da se mole za snagu da odrade svoj posao, za požrtvovanje na utakmici, da ne povrijede ili osakate koga čak ni nenamjerno, da ni sami ne budu povrijeđeni, za poštenu igru kako nekoga ne bi oštetili nepostojećim i izmišljenim penalima…
Ako je tako, onda svaka čast! U suprotnom, ako se mole za pobjedu, onda je to paganstvo a ne hrišćanstvo. Uz to čvrsto vjerujemo da je brat Kaka, kad je već kod kuće pogledao snimak pred golom i onaj uspješno odglumljeni faul svog kolege, da je odmah, posramljen, izbrisao sa svog aparata izvođenje penala koje je, tada uz širok osmjeh, snimio sa tribina.

M.V.

kaka

About Miroslav V.

Serving the LORD keeping the Word
This entry was posted in Kolumna, stavovi and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s