Putokaz


imagesCAF81KQ3

BITI PUTOKAZ

Nisu izgledali kao obećavajući revolucionarni material. Njihovo razumijevanje značenja Isusove smrti i vaskrsenja je bilo još uvijek malo, a njihova predstava sopstvene budućnosti konfuzna.
Ko će im vjerovati? Kako će ciničan svijet vjerovati ovim slabim i neobrazovanim ljudima? Kako oni mogu uticati na grubu i neprijateljski nastrojenu ljušturu svijeta?

”Sveti Duh će doći na vas…”

Tako se i desilo. Za deset godina je Jerusalim bio potresen do temelja, a u svim gradovima oko Mediterana, od Jerusalima do Rima osjećao se uticaj slabih Isusovih sljedbenika. I ne samo oni – svi novi hrišćani su bili svjedoci za Hrista.

Do danas je situacija ostala nepromijenjena. Svaki član crkve je svjedok. I svaki je obavezan, kao i svjedok na sudu, da govori samo istinu i šta mu se stvarno desilo, šta je vidio, čuo ili lično iskusio.

Svi mi se odričemo prava da budemo ‘privatna ličnost’. Naš život treba da bude otvorena knjiga. Kao što je Hristos bio spreman da se stavi na raspolaganje svakome s kim se sreo, i mi smo spremni da podijelimo ono što je On učinio za nas sa svakim s kim se sretnemo. Pri tom, ne govorimo samo o pobjedama koje smo doživjeli, već i o sumnjama, strahovima i porazima. Učiniti manje od toga predstavljalo bi neiskreno svjedočanstvo. Nemamo ništa da krijemo. Sama istina je neuporedivo snažnija od bilo koje uljepšane verzije istine koja može da bude milija našoj taštini.

Dobra ilustracija za svjedočenje je PUTOKAZ. Putokaz upućuje na određeno mjesto. Nije važno da li je putokaz lijep ili ružan, novi ili stari. Ako su slova krupna i jasno napisana, to je dobro. Ipak, najvažnije je da putokaz bude okrenut u pravom smjeru i da se jasno vidi na šta upućuje. Bez obzira da li su ljudi zapamtili neki putokaz koji ih je doveo na određeno mjesto ili su ga zaboravili, putokaz je svoj zadatak ispunio ako je putnika doveo tamo gdje je želio da stigne.
Ne postojimo da privlačimo pažnju na sebe već da ljudske misli upućujemo na božansko odredište. Ako putokaz postane tako privlačan da svu pažnju privlači na sebe, a ne ukazuje na odredište, onda on nije ispunio svoju svrhu. Kao što mladić i djevojka koji su se nedavno vjerili neće pričati o sebi već će u superlativima govoriti o onoj drugoj osobi – osobi  koja ih je osvojila.

Svjedočenje je upućivanje na Isusa – ne na religiozni pokret, crkvu, niti na način života, već na osobu. Svjedok je neko ko drugima govori ono što je lično i direktno otkrio o Isusu i Božijoj Riječi. On je putokaz.

”Bićete mi svjedoci…”

Ono što pokušavamo na ovim stranicama je upravo to, i nadamo se da će mo, kao putokaz, ispuniti svoju svrhu i pokazati put ka Osobi.

(Za potrebe ovog uvoda korišćeni su i nešto prilagođeni neki odlomci iz istoimenog poglavlja knjige ”Bitka” od Džona Vajta.)

top6_____________________________________________________________

Jovan 14:6

Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko ne dolazi k Ocu, osim kroz mene.

λεγει αυτω ιησους εγω ειμι η οδος και η αληθεια και η ζωη ουδεις ερχεται προς τον πατερα ει μη δι εμου                   

Jesus said to him, ”I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father, except through me.”

Jesus spricht zu ihm: Ich bin der Weg und die Wahrheit und das Leben; niemand kommt zum Vater denn durch mich.

Jésus lui dit : je suis le chemin, et la vérité, et la vie; nul ne vient au Père que par moi.

Иисус сказал ему: Я есмь путь и истина и жизнь; никто не приходит к Отцу, как только через Меня. 

ויאמר אליו ישוע אנכי הנני הדרך והאמת והחיים לא יבא איש אל האב כי אם על ידי׃

Jezusi i tha: ”Unë jam udha, e vërteta dhe jeta; askush nuk vjen tek Ati përveçse nëpërmjet meje.”

فَقالَ لَهُ يَسُوعُ: «أنا هُوَ الطَّرِيِقُ وَالحَقُّ وَالحَياةُ. لا أحَدَ يَأْتِي إلَى الآبِ إلّا بِي 

İsa ona, «Yol, gerçek ve yaşam ben’im» dedi. «Benim aracılığım olmadan Baba’ya kimse gelemez.»

top6

—————————————————————————————————————

pisma_adine_button
Uđi ovdje  ↑

1900. The Prince of the house of David or, Three years in the Holy City.
Being a series of the letters of Adina, a Jewess of Alexandria, sojourning in Jerusalem in the days of Herod, addressed to her father Manasseh Benjamin , a wealthy Jew in Egypt; and relating, as if by an eye-witness, all the scenes and wonderful incidents in the life of Jesus of Nazareth, from his baptism in Jordan to his crucifixion on Calvary.
Ed. by the Rev. Prof. J. H. Ingraham.
Ingraham, J. H. (Joseph Holt), 1809-1860.

Pisma Adine pod nazivom Car iz doma Davidova ili Tri godine u svetoj varoši je zbirka od 39 pisama koje govore o Hristovom životu. Ovo jedna od najstarijih knjiga evanđeoskog sadržaja na srpskom jeziku. Prvo izdanje na srpskom jeziku objavljeno je 1903. godine u izdanju Verujućih u Hrista. Pisma su u audio formatu i na srpskom jeziku i možete im pristupiti i ovdje ⇓ .

Pisma Adine – emisije od 1. do 10.    novo
Pisma Adine – emisije od 11. do 20.
Pisma Adine – emisije od 21. do 30.
Pisma Adine – emisije od 31. do 40.

……………………………………………………………………………………………………………..

___________________________________________________________

top5 Idi na vrh stranice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s