Vijesti


coffee
        Vijesti od duhovnog značaja
_________________________

imagesHCIY9GLG
    Russian Report

April 2016

Russian Report in English and German by W. Yoder

This issue covers a good number of topics: the ever-controversial and active Pentecostal bishop Sergey Ryakhovsky turns 60, the even more controversial Californian John MacArthur takes on both church and society. In Ukraine, old monuments fall and new ones appear. Short news items on the Baptist Yuri Apatov, the Ukrainian Metropolitan Onufriy and one of two Lutheran congregations in Moscow under the name of “St.-Peter-und-Paul” follow.

On the end we reprint an article – most likely a speech – given in English by the Ukrainian Baptist academic Mykhailo Cherenkov. It includes a reply from yours truly. Both appeared in March 2016 in the latest issue of the Kentucky-based Prof. Mark Elliott’s “East-West Church and Ministry Report”.

Complete Report (PDF)

……………………………………………………………………………………………………………………………

imagesHCIY9GLG
    Russian Report

February 2016

Russia’s Baptist Union has received state funding to hold events during 2016 commemorating the 140th anniversary of the publishing of Russia’s first Bible in the vernacular: the Russian Synodal Bible.
This and more in complete report on the link below.

Ruski Savez baptista je dobio finansijsku podršku države kako bi tokom 2016-e organizovao događaje kojima će se obilježiti 140 godina izdavanja prve ruske Biblije na narodnom jeziku – Ruske Sinodske Biblije.
O ovoj i još druge dvije teme više na donjem linku (eng.)

Complete Report (PDF)

top6………………………………………………………………………………………………………………………………

Prof. dr Aleksandar Birviš
Prof. dr Aleksandar Birviš

Umro prof. dr Aleksandar Birviš

03.02.2015.

ALEKSANDAR BIRVIŠ (1928-2015)

Dana 1. februara 2015. u Novom Sadu je preminuo dr Aleksandar Birviš, nekadašnji pastor baptističkih crkava u Beogradu i Novom Sadu, profesor teologije na fakultetima u Srbiji i Hrvatskoj, biblijski prevodilac i pisac.

Aleksandar Birviš je rođen u Nišu 1928. godine. Otac mu je bio inženjer, a kasnije ugledni upravnik železničke radionice po kojem je jedna ulica u Nišu dobila ime – Ulica inženjera Birviša.

Prvi susret sa Svetim pismom Birviš je imao u osnovnoj školi gde je od pravoslavnog veroučitelja kupio Novi zavet sa Psalmima, kao desetogodišnji dečak. Pod uticajem veroučitelja iz završnih godina gimnazije, Birviš se odlučio za bogoslovske studije. Prema njegovim rečima: „Zahvaljujući tom sticaju okolnosti i sa takvom duhovnom podspremom jedne srede u kasnu jesen 1947. godine ušao sam u beogradsku baptističku crkvu i iz nje nisam izašao do danas…”

Kad je Bogoslovski fakultet izbačen sa Univerziteta 1952. godine, svi studenti su izgubili sva prava, pa je upisao i orijentalistiku na filologiji kako bi zadržao studentski status. Bogoslovski fakultet je diplomirao 1953. godine, a orijentalistiku 1961. Od 1957. do 1961. živeo je i radio u Novom Sadu kao propovednik Baptističke crkve i profesor na Teološkoj školi. Po povratku u Beograd, sve do penzionisanja, radio je u tehničkoj dokumentaciji Rudarskog instituta, i kasnije u novinskoj dokumentaciji Ilustrovane Politike i časopisa Intervju. Skoro 40 godina bio je propovednik Prve baptističke crkve u Beogradu. Kao akademski dekan, savetnik rektora i profesor služio je i na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku od 1989. do 1991. Poslednjih godina je radio kao profesor na novosadskoj baptističkoj teološkoj školi, a služio je i kao akademski dekan i član saveta škole u više mandata.

Profesor Birviš je naročito zaslužan za razvoj prevođenja Svetog pisma na srpski jezik. Osim što je služio u Biblijskom društvu kao potpredsednik više godina, bavio se i sam prevođenjem sa starojevrejskog i novozavetnog grčkog. Do sada su objavljeni sledeći njegovi prevodi iz Svetog pisma: Knjiga Postanja (Prva Mojsijeva) 2003; Knjiga proroka Isaije 2006; Plač Jeremijin 1979. i popravljeno izdanje 2005; Knjiga Psalama 1990. godine; Knjiga proroka Joila 2012; Četiri evanđelja 1986. godine i Poslanica Jevrejima 2003. godine. U nekoliko navrata bio je član komisija za reviziju biblijskih prevoda na srpski jezik.

Autor je mnogih članaka i više knjiga propovedi i biblijskih tumačenja, a predavanjima i javnim nastupima ne zna se broja.

Za svoj rad na prevođenju Svetog pisma i na razvoju teološkog akademskog rada u Srbiji, dodeljen mu je počasni doktorat teološkog fakulteta Gordon-Konvel iz Bostona u SAD-u 1993. godine. Bio je i predsednik Jugoslovenskog udruženja za verske slobode.

Pogreb će se održati 4. februara 2015. u 14.15h na Novom groblju u Novom Sadu.

Izvor: HBC Novi Sad

top6
………………………………………………………………………………………………………………………………..

AKTUELNO

DECEMBAR 2015

 

gls

Kviz pitanje: Šta se dobije kad iskombinuješ dva Mormona, najmanje jednog jeretika iz pokreta ‘Word of Faith’, nešto nevjernih biznismena, autora i govornika milionera, uz to još nekoliko pastira mega-crkvi?
Odgovor: Globalni liderski samit iz Vilou Krika.

Pročitaj sve ovdje.
_________________________________________________________

nazad-na-vrh-805x450

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s